Založ si blog

Malé etudy medzi ňou a ním

Vedela, že to bude ťažké, najmä tie oči, ktoré pálili až v duši. Za celé tie mesiace neprešiel deň, aby na neho nemyslela.

Posadil sa pred ňu a tváril sa milo, akoby nič, akoby „nothing ever happened“. Usmial sa, až sa mu okolo očí urobili vejáriky. Vedela, že ho miluje, ale musela hrať tie malé etudy, pretože posledné, čo by ten chlap mal vidieť, bola slabosť.

Oni nikdy nevedia, čo sa hmýri v ženskej duši, berú, čo príde, nezvažujú, nerozmýšľajú, nepredvídajú. Bolo úplne jedno, čo mal v tej chvíli oblečené, ako bol oholený, keď začal rozprávať, stratila sa v tom zamatovom hlase. Po pár sekundách si uvedomila, že netuší, čo rozpráva. Bol tu a teraz a jediné, čo mala v hlave bol on.

Ten pankhart, sviňa, potvora, sukničkár bez chrbtovej kosti. Ten zásadový človek bez vlastných zásad. Mala chuť mu streliť za všetku bolesť a súčasne by ho najradšej bozkávala až do druhého dňa. Prižmúrila oči a urobila rýchlou „revizi špatných vzpomínek“, na tú stredu, keď jej napísal, „súkromne spálené“ a ona prvýkrát v živote pre nejakého chlapa preplakala vyše hodiny, keď sa jej deň potom, čo s ňou spal ani neozval so slovami „keby si mala z toho haluze“, na to, ako ju len využil a odkopol, keď ho prestala baviť. Chrapúň. Pekný chrapúň.

Navreli jej žily a cítila svoje ľadové ruky. Predychávala tú sopku, ktorá sa jej tlačila do očí. Netušila, čo hovorí, chytila sa šálky a zahľadela sa do nej. Odmlčal sa, padla nejaká otázka. Pozbierala všetok herecký talent a bez toho, aby zdvihla k nemu zrak chladne odpovedala.

Neodolala. Zdvihla mihalnice a pozrela mu do očí. Prenikavých očí.

A nič už neexistovalo. Bolesť neexistovala. Prázdnota neexistovala. Len tie oči a nič viac. Zrazu bolo späť všetko to pekné, jeho nákazlivé bozky, jeho objatie, jeho ruky, jeho vôňa, úsmev, pery…tie pery.

Všetko to, čo si nikdy nepovedali, čo nikdy si nepovedia a všetka tá vášeň skrytá v jeho pohľade.

Uhol zrakom a rozprával ďalej. Pracovne, samozrejme. Milo, ako inak. Usmial sa, veď prečo nie. Ona bola dávno zabudnutá, jedna čiarka z mnohých, po nej prišli ďalšie.

Dala si vlasy za ucho a zahryzla do pery. Tak hrozne ho chcela, až ju to fyzicky bolelo. Jej duša sa práve sypala na tisíce kúskov a srdce, ktoré si prešlo niekoľko mesiacov trvajúcou bolesťou začalo krvácať až presakovalo do pľúc. On stále rozprával a ona horela v tých spálených citoch. Mesiace sebazapierania padli do prázdna.Bol tam a ona ho milovala a on ju nie.

Usmiala sa na neho a inštinktívne sa objala rukami. Aby sa nerozpadla, len preto. Podával jej papier a ona sa nechtiac dotkla jeho ruky. Cítil, že je studená a vedel, čo to znamená, tváril sa však, že to prešiel a nepochopil.

Stretnutie skončilo, nenápadne sa nadýchla a pozdravila ho na rozlúčku. Už sa za ním neobzrela. Sústrediac sa len a len na svoj dych prišla domov a prezliekla sa do bežeckého. Vyšla von do lejaku.

Jasné, že pršalo… Aj vtedy pršalo. Už aj jej tvár pršala slzami. Dýchala a vnímala padajúce kvapky, akoby nebo plakalo s ňou, vietor ju jemne hladil po tvári, aby ju uchlácholil.
Rozbehla sa a cítiac čoraz väčšiu bolesť zvyšovala tempo. Nevládala, ale musela bežať, utiecť od vlastných myšlienok. Až keď prikázal dych zastať oprela sa o kolená a zhlboka nasávala vzduch.

Tie oči. Boli tam, stále tam boli.

Čo tí chlapi vedia. Srdce máme len jedno. Ak je zlomené, je celá duša zničená.

Znovu sa rozbehla.

Vedela, že strávi ďalší čas s jazvou na duši a skrývaním svojho srdca. Pred ním, aj sama pred sebou. Hlavne sama pred sebou.

Batohy a démoni

08.03.2015

Každý z nás si nosí svoje vlastné batohy. Nie, nemyslím tie textilné, ale tie duševné. Tie resty, či boliestky minulosti, ktoré si prenášame mesiacmi a rokmi a niekedy ich váhu cítime celý čas, niekedy len občas. Avšak, nemiznú a ovplyvňujú nás, pretože s ich váhou na pleciach musíme zdolávať prekážky a už pri pohľade na ne je nám jasné, že tá ťažoba [...]

O podvodníkoch, vzťahoch a morálke

29.12.2014

Keď som mala 15, myslela som si, že svet je čiernobiely. Tak človeka vychovajú rozprávky, hlavný hrdina je vždy dobrák, v tom rannom veku ho ešte nezahlcujú ani charakterové vývoje, jednoducho dobrák je dobrák a vždy bol, a „záporák“ je zlý a nie je ňom v štipka dobrého úmyslu. Pamätám si, ako som sa vedela do krvi pohádať s mojím otcom, ktorý mal vždy [...]

Tak na dotyk ku láske a predsa na míle

22.12.2014

Rýchly dych a silný dotyk, prepletené telá, úskokmi vášnivý, miestami nežný, bozk ukradnutý kdesi v pomedzí. Oči vrelé, ako oheň a blýskavé ako jeho žiara, koža napnutá a uvoľnená zároveň, a hranica medzi citmi je tenká ako vlas. Taký blízky a predsa taký ďaleký si, také ľahké by bolo Ťa milovať, také blízke mi je Ťa pri sebe mať. Čím [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

foxova

All good things are wild and free

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 23570x
Priemerná čítanosť článkov: 2619x

Autor blogu